MAALISKUU 2018

Kevät keikkuen tulevi, vaikka vielä lunta tulvillaan on raikas talvisää, ainakin täällä pohjoisessa. Yliopistollamme vasarat paukkuvat, kun tiloja remontoidaan ja uudistetaan ja tehdään tilaa Oulun ammattikorkeakoululle, joka siirtää osan toiminnastaan Linnanmaan kampukselle parin vuoden kuluttua.

Oulun yliopiston kieli- ja viestintäkoulutuksessa puhaltavat myös uudet tuulet.

Vuonna 2010 Oulun yliopistossa tehtiin osaltamme edellinen organisaatiouudistus. Tänä keväänä uudistettiin isoa yksikköämme lisää. Ensiksi vakinaistimme useamman kieltenopettajan tehtävät.  Lisäksi organisoiduimme yksikön kolmen päätehtäväalueen, täydennyskoulutuksen, kieli- ja viestintäkoulutuksen sekä koulutusviennin ympärille. Kullekin päätehtäväalueelle nimettiin oma koulutuspalvelupäällikkö. Samalla siirryimme lähipalvelutiimien malliin, kuten koko muu yliopisto oli tehnyt jo viime vuonna. Tämä tarkoittaa, että meillä toimii kullekin lähipalvelutiimille oma yhteysopettaja, jonka tehtävänä on yhdessä koulutuspalvelupäällikön kanssa tehdä lukujärjestyksiin, tiedekuntayhteistyöhön ja opiskelijaneuvontaan liittyvää työtä. Uudistuksella pyrimme vastaamaan paremmin tiedekuntien tarpeisiin sekä tuemme yliopistoille jatkossa yhä tärkeämpien täydennyskoulutuksen ja koulutusviennin tehtäviä.

Itse työ kieli- ja viestintäkoulutuksessa ei sinällään ole muuttunut. Asiakaskunta on hieman laajempi ajoittain, kun täydennyskoulutuksen projekteissa on kieliin liittyvää koulutusta, esimerkiksi varhaiskasvatuksen kielikylpyhankkeet, tai kun suoraan yrityksiin tarjottava koulutus poikii täydentävää kielikoulutusta. Digihankkeissa kehitetään verkko-opetusta ja englantia opetetaan syksyllä Kiinassa saakka tieto- ja sähkötekniikan alan tilauskoulutushankkeessa. Oulun aikuislukio on hyvä yhteistyökumppani, joka tukee ruotsin opiskeluun valmentautumisessa pitämällä valmennuskurssit opiskelijoillemme.

Kuten aina – opiskelijat ovat opettajan työssä parasta: kielitaitoa työelämää varten opetellaan eri muodoissa, yhä enemmän myös verkko-opintoina. Maaliskuussa taloustieteen opiskelijoiden englannin Business Talkissa pidettiin jo perinteeksi muodostunut pitching-tapahtuma, jossa opiskelijat esittelivät yritysideoitaan tuomareille ja sponsoreille. Paras palkittiin, tällä kertaa se oli sovellus, joka myy jääkiekko-ottelun tyhjäksi jääneet paikat halukkaille.

Uudistunut työyhteisömme odottaa kesän lisäksi kovasti myös omien, ihan uusien toimitilojen valmistumista. Muutto ajoittuu kesän alkupäiviin. Vihdoinkin me kaikki kieltenopettajat olemme samoissa tiloissa yhdessä täydennyskoulutuksen ja koulutusviennin väen kanssa.

Hyvää ja rentouttavaa pääsiäisen aikaa kaikille!

Ystävällisin terveisin,

Hanna-Leena Ainonen