JOULUKUU 2021

Hyvät kollegat lähellä ja kaukana,

Vuosi 2021 alkaa kääntyä lopuilleen ja lukukausi on jo päättynyt. Varmasti tehtävää riittää vielä ennen jouluakin, mutta toivottavasti monet ovat päässeet jo ansaitulle tauolle ja luette tätä vasta vuoden vaihteen jälkeen.

Tämäkin vuosi on ollut meille kaikille vaativa ja epävarma covid-tilanne on pakottanut meitä sopeutumaan ja muuttamaan suunnitelmia nopeallakin aikataululla. Meillä on ollut paljon uutta opittavaa ja luovat ratkaisut ovat olleet tarpeen. Muutakin kehittämistyötä olemme tahoillamme tehneet paljon – kenellä uudistuvat opetussuunnitelmat, kenellä tietojärjestelmät, kenellä molemmat. Uusia valtakunnallisia hankkeita on käynnistynyt, tuoreimpina Kielibuusti / Språkboost ja 2Digi-hankkeen jatko-osa 2Digi2, jossa tarkastellaan digitaalisen ympäristön edellyttämiä oppimistavoitteita, geneeristä osaamista, erityisen tuen tarjoamista, sekä vuorovaikutuksen edistämistä verkkoympäristössä. Samaan aikaan teemme täysillä opetusyhteistyötä Kivanetissä, joka sekin on vielä uuden opettelua ja vaatii kehittämistä. Mistä ihmeestä me kielikeskuslaiset ammennamme voiman tähän kaikkeen?

Vastaus tuohon kysymykseen on varmasti moninainen ja siihen liittyy Pasin edellisessä blogissa esiin nostama monipuolinen osaamisemme. Omasta näkökulmastani ajattelen tärkeän osan vastausta olevan yhteistyö, yhteisöllisyys ja jaettu ymmärrys työmme päämääristä. Yksin meistä kukaan ei pystyisi näihin aikaansaannoksiimme, mutta yhdessä edeten saavutamme vaikka mitä.

Itäsuomalainen esimerkki yhteistyön voimasta on verkko- ja monimuotopedagogiikan fasilitaattorien verkosto, joka luotiin tukemaan opettajien arkea muutostilanteessa ja rohkaisemaan uuden kokeiluun. Viiden yliopistonlehtorinkaan voimin ei tietenkään tuhansia tueta, vaan siinäkin on kyse yhteistyöstä. Kielikeskukselta mukana on englannin yliopistonlehtorimme Susanna Kohonen ja lämpimästi suosittelen ottamaan ainakin Viikon vinkki-palstan aktiiviseen seurantaan.

Ensi vuonna edessämme on varmasti paljon uuttakin kehitettävää ja toukokuussa yhteisömme kokoontuu Vaasaan kielikeskuspäiville jakamaan osaamistamme ja löytämään uusia ideoita tuleville vuosille. Sitä ennen on kuitenkin syytä antaa töiden hetkeksi tauota, antaa aikaa itselle ja levolle, sekä keskittyä olemaan läsnä läheisille. Oikein rauhallista joulun aikaa toivottaen,

Lauri

Lauri Tolkki

Johtaja

Kielikeskus

Itä-Suomen yliopisto

lauri.tolkki@uef.fi